Een houten keuken goed onderhouden

Een houten keuken goed onderhouden

Tips!

Keukens kunnen in het algemeen veel onderhoud vragen, zeker omdat we het dagelijks gebruiken. Maar sommige materialen hebben soms extra verzorging nodig, zo heeft hout zeker ook zijn gebruiksaanwijzingen. Heb jij een houten keuken, of denk je er aan om een houten keuken aan te schaffen, dan zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. In dit blog leggen wij dit graag voor je uit.

Keuken met hout of houtlook

Voordat je de definitieve keuze maakt voor echt hout, moet je het onderhoud wat dit nodig heeft ook overwegen. Wil je graag een houten look in de keuken, maar wil je niet al het onderhoud wat dit met zich meebrengt? Kies dan voor een keuken met houtlook, dit is een keuken gemaakt met kunststof en het is bijna niet van echt hout te onderscheiden, maar het scheelt wel een hoop onderhoud! Dit kan je namelijk als een normale kunststof keuken behandelen.

Schoonmaken en onderhouden van een houten keuken

Kies je wel voor een echte houten keuken dan is het erg belangrijk om met een aantal factoren rekening te houden. Omdat hout een natuurlijk materiaal is heeft het zo zijn gebruiksaanwijzingen. Wij lichten dit kort toe:

  • Reinig een houten keuken dagelijks. Tijdens de dagelijkse schoonmaak is het belangrijk om loszittend vuil te verwijderen, of na het koken even de vet vlekken te verwijderen. Omdat dit later namelijk kan zorgen voor blijvende vlekken. Je kan dit het beste schoonmaken door met een vochtige doek en een klein beetje afwasmiddel (let op, gebruik wel milde schoonmaakmiddelen) het werkoppervlak af te nemen. Let hierbij wel op dat je doekje niet te nat is en je altijd het werkblad goed afdroogt. En vergeet na het schoonmaken ook niet het natte doekje op te bergen. Laat je deze liggen? Dan kan het hout uitzetten.
Een houten keuken goed onderhouden
  • Maandelijks onderhoud van een houten keuken. Met een houten keuken is het van belang om deze zo nu en dan even goed in de olie te zetten. Meestal is dit een aantal keer per jaar tot elke maand nodig. Dit beschermt het materiaal tegen onder andere vlekken en zorgt ervoor dat het hout niet uitdroogt. Als je de keuken met olie gaat behandelen, doe dat dan eerst op een onopvallend stukje om te kijken hoe het resultaat is. Ben je tevreden dan doe je de rest van de keuken, smeer de olie in de richting van de nerven in. Laat het even inwerken (niet te lang) en neem het overtollige olie af met een doekje. Vraag vooral onze keukenspecialisten welke soort olie je het beste voor jouw keukenblad kunt gebruiken.
  • Let op vochtigheid in de keuken. Omdat hout van zichzelf een vochtgevoelig materiaal is, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de omgeving niet al te veel vocht trekt. De ideale luchtvochtigheid van een houten keuken zit tussen de 50% en 55%. Zit je hierboven, plaats dan wat vochtvreters of kamerplanten in de ruimte. Zorg er ook voor dat naast de luchtvochtigheid ook dampvorming zoveel mogelijk voorkomen wordt, laat bijvoorbeeld nooit te lang jouw oven of vaatwasser open staan. En zorg er daarnaast voor dat de afzuigkap goed werkt, om de damp van het koken af te zuigen.
Inspiratiemagazine

Houten keukens van Keukenstunter

Wil je meer inspiratie opdoen op het gebied van houten keukens of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op en vraag een van onze keukenspecialisten om hulp. Ze helpen en adviseren je graag! Liever thuis inspiratie opdoen? Vraag dan ons gratis inspiratiemagazine aan. Of kom langs in een van onze Keukenstunter vestigingen, waar we jou ook goed kunnen helpen. We zien je hopelijk snel!

Keukenstunter - magazine

GRATIS magazine + waardecheque €500,-

Blader vanuit je luie stoel en profiteer!

Vraag het inspiratiemagazine GRATIS aan en ontvang een
waardecheque à € 500,-

Pelgrim
ATAG
NEFF
AEG
Etna
Lanesto
Novy
Siemens
Bosch
Dekker
Electrolux
Boretti

A-merken voor scherpe prijzen vind je bij Keukenstunter

A-merken voor bodemprijzen

Dit kunnen we waarmaken doordat we slim inkopen, al onze producten komen rechtstreeks bij de fabrieken vandaan.

Bezorging en installatie mogelijk

Liever alles laten bezorgen en installeren? Geen probleem! In overleg bezorgen en/of installeren wij jouw keuken en apparatuur.

Complete en verzorgde showrooms

Als online aanbieder hebben wij diverse compleet ingerichte showrooms.

Laagste prijsgarantie

Onze prijzen zijn lager, dan welke keukenwinkel dan ook. En daar haal jij je voordeel uit!

Persoonlijk contact

Met onze ruime ervaring en kennis helpen wij graag bij het uitzoeken van jouw droomkeuken.

Grootste formule van Nederland door kennis, kwaliteit en service

Keukenstunter is een landelijke franchiseformule.

Compleet aanbod lijm, voeg- en reinigingsmiddelen

Onze producten zijn voorzien van de modernste technologie.