Het verschil tussen een gas en elektrisch fornuis

Gasfornuis

Fornuizen

Sta jij graag de hele dag in de keuken? Of ben je meer iemand die het liefst zo snel mogelijk een maaltijd bereid? Wat de voorkeur ook is, bij Keukenstunter vind je een gasfornuis dat bij jou past. Koken met een gasfornuis is nog steeds de meest voorkomende manier van koken. Door te koken met gas, kun je de temperatuur goed regelen en warmen je pannen snel op.

Onmisbaar in de keuken: het gasfornuis

Geen enkele keukenprins of keukenprinses kan zonder een mooi en modern gasfornuis. Met een gasfornuis kun je op traditionele wijze koken. De kookplaat kun je gebruiken om groenten, vlees en vis in een pan mee te bakken. Natuurlijk kun je ook water koken in een kookpot of vloeibare maaltijden opwarmen. Onder de kookplaat bevindt zich de oven, waarin je van alles kunt bakken: van croissantjes tot ovenschotels en van pizza’s tot stokbrood. Met een gasfornuis heb je dus alles in huis om de lekkerste maaltijden op tafel te zetten! Het is een van de belangrijkste onderdelen in de keuken en daarom is het belangrijk om goed na te denken welk fornuis bij jou past. En Keukenstunter wil jou daar natuurlijk graag bij helpen!

Verschillende opties gasfornuizen

Een gasfornuis bestaat uit een kookplaat en een oven. Een standaard kookplaat bestaat uit één grote, één middelgrote, één kleine en één extra kleine pit. Alle pitten hebben een branderdeksel van messing of aluminium. Over het fornuis zit meestal een gietijzeren pandrager om de pannen met een kleine afstand veilig op het vuur te kunnen zetten. Daarnaast zit er onder de kookplaat ook een oven, die ook op gas werkt. Je kunt de aanschaf van een gasfornuis zo luxe of simpel mogelijk maken als je zelf wilt. Zo hebben de meeste gasfornuizen vier pitten, maar kun je ook kiezen voor een gasfornuis met zes of acht pitten. In die gevallen heb je ook een grotere oven.

Hoe werkt een gasfornuis?

De gaskookplaat staat in verbinding met de gastoevoer. Als je het gas aandraait via de draaiknop, ontstaat er vuur uit de gaspitten. Met de knop kun je de gastoevoer bepalen en daarmee ook de warmte instellen. Een gasfornuis is niet afhankelijk van een andere energiebron dan gas, behalve voor de elektrische of automatische vonkaansteker die vaak in moderne gasfornuizen is ingebouwd. Het gasfornuis kan echter ook gebruikt worden zonder vonkaansteker, namelijk door het vuur zelf aan te steken met een lucifer of aansteker. De gasoven wordt tegenwoordig ook vaak aangestoken met een elektrisch ontstekingssysteem, maar ook dit kan handmatig worden gedaan.

Elektrisch fornuis of gasfornuis?

Ook als je voor een luxere en duurdere versie gasfornuis gaat, zitten er veel voordelen aan een gasfornuis t.o.v. een elektrische kookplaat, keramische kookplaat of inductieplaat. De temperatuur met een gasfornuis is zeer goed te regelen. Zo heb je veel controle over de bereiding van je maaltijd. Je pannen warmen snel op en het is duidelijk te zien of het vuur hoog of laag staat. Toch liever een elektrisch fornuis? Ook dan ben je bij Keukenstunter aan het juiste adres.

Aansluiten van het gasfornuis

Bijna elk huis in Nederland beschikt over een gasaansluiting. Voor het aansluiten van een gasfornuis heb je verschillende onderdelen nodig. Weet je niet zeker of je alle benodigdheden in huis hebt of hoe de installatie in zijn werk gaat? Geen zorgen, Keukenstunter kan je helpen bij de installatie. Het is namelijk belangrijk dat dit goed en veilig gebeurt, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Je kunt telefonisch of per mail contact opnemen met de showrooms in jouw buurt. Natuurlijk kun je ook langskomen in een van de showrooms!

Welke pannen zijn geschikt voor gas?

Als je een gasfornuis aanschaft, hoef je geen nieuwe of aparte pannen aan te schaffen. Wel kan het zijn dat de pan iets meer naar de warmte toe trekt, waardoor er een bolling onderaan ontstaat. Dit heeft echter geen invloed op de werkzaamheid van de pannen. Hoewel alle pannen bruikbaar zijn, zijn de gietijzeren pannen het meest geschikt. Gietijzeren pannen zorgen voor een gelijke verdeling van de vlam, waardoor de temperatuur gelijk blijft. Wok je veel of gebruik je vaak een wokpan? Dan is het een optie om een gasfornuis aan te schaffen met wokbrander.

Advies

In ons digitale magazine vind je verschillende opties en inspiratie voor de keuken, inclusief bijpassende gasfornuizen. Wil je het liever met eigen ogen zien? Dan kun je natuurlijk ook langskomen in een van de showrooms van Keukenstunter. Daar staan altijd medewerkers klaar om je te helpen.

Keukenstunter - Etna Gas / Elektro fornuis 60cm
Keukenstunter - magazine

GRATIS magazine + waardecheque €500,-

Blader vanuit je luie stoel en profiteer!

Vraag het inspiratiemagazine GRATIS aan en ontvang een
waardecheque à € 500,-

Novy
Lanesto
ATAG
Boretti
Dekker
Siemens
AEG
Etna
Electrolux
NEFF
Bosch
Pelgrim

A-merken voor scherpe prijzen vind je bij Keukenstunter

A-merken voor bodemprijzen

Dit kunnen we waarmaken doordat we slim inkopen, al onze producten komen rechtstreeks bij de fabrieken vandaan.

Bezorging en installatie mogelijk

Liever alles laten bezorgen en installeren? Geen probleem! In overleg bezorgen en/of installeren wij jouw keuken en apparatuur.

Complete en verzorgde showrooms

Als online aanbieder hebben wij diverse compleet ingerichte showrooms.

Laagste prijsgarantie

Onze prijzen zijn lager, dan welke keukenwinkel dan ook. En daar haal jij je voordeel uit!

Persoonlijk contact

Met onze ruime ervaring en kennis helpen wij graag bij het uitzoeken van jouw droomkeuken.

Grootste formule van Nederland door kennis, kwaliteit en service

Keukenstunter is een landelijke franchiseformule.

Compleet aanbod lijm, voeg- en reinigingsmiddelen

Onze producten zijn voorzien van de modernste technologie.