Keukenstunter - Etna Vrijstaande inductiekookplaat 56cm

Inductie Kookplaat

Kookplaten

Bij de aanschaf van een nieuwe keuken hoort natuurlijk ook een kookplaat om de lekkerste gerechten mee te koken. Tegenwoordig kiezen steeds meer huishoudens voor een inductie kookplaat, omdat dit veiliger is, sneller en je hier geen gas voor nodig hebt. We leggen je graag uit hoe een inductie kookplaat werkt en waar je rekening mee moet houden.

Verschil tussen keramische en inductie kookplaat

Een inductie kookplaat is de opvolger van een keramische kookplaat. Het voordeel van inductie is, dat de pit veel sneller warm is dan bij een keramisch exemplaar. Daarnaast is een grote bijkomstigheid dat een inductie kookplaat óók sneller weer afkoelt. Waar een keramische kookplaat soms nog een uur heet kan blijven, schakelt een inductie exemplaar ook nog eens automatisch uit en koelt hij snel af.

Werking van een inductie kookplaat

Een inductie kookplaat warmt jouw pannen op door middel van magnetische velden. Hierdoor gaat de warmte die wordt opgewekt rechtstreeks naar de pan, en verlies je geen warmte in de lucht zoals met opwarmende elementen wel gebeurt. Hiervoor heb je speciale pannen nodig, omdat er ook een magnetisch veld in de bodem van de pan moet zitten. Op het moment dat de kookplaat geen contact heeft met een pan, schakelt de kookplaat dan ook automatisch de warme toevoer uit. Zeker voor gezinnen met kleine kinderen is dit natuurlijk ideaal. Maar ook voor oudere mensen die soms nog eens kunnen vergeten om de kookplaat uit te schakelen is dit ideaal, omdat er dus sprake is van automatische uitschakeling.

Soorten inductie kookplaten

Je hebt natuurlijk de kookplaat die iedereen wel kent, een strakke zwarte plaat met touchscreen knoppen om de kookplaat in en uit te schakelen. Je hebt ook inductie platen met 1 pit, vaak gebruikt voor kamperen of voor een hobby. De meeste kookplaten hebben minimaal 4 pitten, welke allemaal afzonderlijk van elkaar in te stellen zijn.

Ook bestaan er kookplaten met een geïntegreerde afzuigkap. Er is dan een krachtige motor ingebouwd, welke zorgt dat de dampen en geurtjes uit de pan naar binnen worden gezogen. Voor keukens zonder bovenkasten, of landelijke keukens waar een afzuigkap minder goed staat is dit een uitkomst. Je afzuigkap zit dan dus al in de kookplaat verwerkt.

Voor de echte fans bestaan er ook inductie fornuizen. Een fornuis is van oorsprong een oven met daarboven een gaskookplaat, en geeft vaak een landelijke uitstraling aan je keuken. Maar je kunt nu ook kiezen voor een fornuis voorzien van een inductie kookplaat, zodat je alsnog op inductie kookt. En ondanks dat je dan kiest voor een moderne variant van een inductie kookplaat, heeft dit fornuis toch een hele landelijke en klassieke uitstraling.

Ben je je nog aan het oriënteren op de stijl van jouw keuken? Neem eens kijkje op onze inspiratiepagina voor de laatste keukentrends.

Geschikte pannen

Voor het koken op een inductie kookplaat heb je dus speciale pannen nodig. Maar laat je hierdoor niet afschrikken, want tegenwoordig zijn de meeste pannen hiervoor geschikt. Een groot voordeel is dat de pannen die geschikt zijn voor inductie, ook voor andere warmtebronnen geschikt zijn. Let er wel op dat het mogelijk zo kan zijn dat het magnetische veld hierdoor beschadigd wordt. Het is dus niet aan te raden om jouw inductie pan te gebruiken op een gaspit, als je deze bijvoorbeeld in je buitenkeuken hebt. De pannen die geschikt zijn voor inductie herken je aan het logo voor inductie, dit is een lijn in het patroon van een ovale springveer. Daarnaast wordt dit vaak ook op de verpakking van de betreffende pan duidelijk aangegeven. Ook bestaan er pannen die speciaal ontwikkeld zijn voor koken op een inductiekookplaat. Let erop dat je deze pannen vaak dient voor te behandelen voor je ze goed kunt gebruiken.

Vooroordelen over inductie kookplaten

Misschien heb je iemand wel eens horen zeggen dat echte kookliefhebbers koken op gas. Waarschijnlijk komt dit voort uit het tijdperk waar mensen vaak nog een keramische kookplaat gebruikten. Deze varianten worden namelijk vaak door elkaar gehaald. Maar alle voordelen van gas, vind je ook terug bij een inductie kookplaat. Veel mensen vinden het prettig dat je bij koken op gas direct warmte hebt. Maar een inductie kookplaat is óók direct warm, zelfs nog sneller dan bij een gaspit. En ook wanneer je de inductieplaat uitschakelt, is de warmte ontzettend snel weg en blijft de pit niet warm. Ook dat is een vooroordeel, en wel zo bij een keramische kookplaat. Daarnaast is een inductiekookplaat werkzaam op elektra, en niet op gas. Steeds meer woningen worden gebouwd zonder gasleiding, en bestaande woningen kunnen ook in de toekomst van het gas gehaald worden. Met een inductie kookplaat ben jij dit voor!

Meer informatie en advies nodig?

Kom je er zelf niet helemaal uit welke inductie kookplaat geschikt is? Wil je in een showroom de kookplaten eerst zelf bekijken? Of ben je nog niet helemaal overtuigd? Kom dan vrijblijvend langs bij één van onze showrooms! Met meerdere vestigingen in Nederland zitten we ook bij jou in de buurt. Het team van Keukenstunter experts staat voor je klaar om je hiermee te helpen!

Keukenstunter - magazine

GRATIS magazine + waardecheque €500,-

Blader vanuit je luie stoel en profiteer!

Vraag het inspiratiemagazine GRATIS aan en ontvang een
waardecheque à € 500,-

Dekker
Novy
Bosch
Electrolux
AEG
Boretti
ATAG
Etna
Pelgrim
NEFF
Lanesto
Siemens

A-merken voor scherpe prijzen vind je bij Keukenstunter

A-merken voor bodemprijzen

Dit kunnen we waarmaken doordat we slim inkopen, al onze producten komen rechtstreeks bij de fabrieken vandaan.

Bezorging en installatie mogelijk

Liever alles laten bezorgen en installeren? Geen probleem! In overleg bezorgen en/of installeren wij jouw keuken en apparatuur.

Complete en verzorgde showrooms

Als online aanbieder hebben wij diverse compleet ingerichte showrooms.

Laagste prijsgarantie

Onze prijzen zijn lager, dan welke keukenwinkel dan ook. En daar haal jij je voordeel uit!

Persoonlijk contact

Met onze ruime ervaring en kennis helpen wij graag bij het uitzoeken van jouw droomkeuken.

Grootste formule van Nederland door kennis, kwaliteit en service

Keukenstunter is een landelijke franchiseformule.

Compleet aanbod lijm, voeg- en reinigingsmiddelen

Onze producten zijn voorzien van de modernste technologie.